» Przepisy kulinarne  » Ryba po grecku

SKŁADNIKI:



  • 1 kg ryby (sandacz, szczupak)
  • olej sojowy lub sło­necznikowy
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 75 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, cebula, seler, por)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • szklanka rosołu
  • cynamon
  • kilka goździków
  • sól
  • pieprz cukier
  • liść laurowy

Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając. Gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.










licznik odwiedzin - 31621748        TOMFISH | mapa strony | © 2005-2010
Utworzono w systemie darmowe strony www EntroCMS